duminică, 20 martie 2016

Cine urâțește Mangalia?

Mangalia avea o zonă de promenadă foarte frumoasă în anii 70-80 ai secolului trecut, când fusese construit hotelul Scala,  care avea la parter cofetăria, de pe a cărei terasă puteai să admiri marea. Imaginea mării, cu vapoarele plutind în larg, cu iahturile navigând cu pânzele în vânt, aceasta este principala bogăție turistică a Mangaliei, așa cum la munte mergem pentru imaginea muntelui înverzit sau înzăpezit iar în Africa pentru nisipul dunelor și plimbarea cu cămila.

După construirea hotelului President, obișnuiam să mă duc cu familia, cu rudele sau cu prietenii, veniți din alte zone ale țării, la cofetăria Jolly, de la parterul complexului President, unde le arătam și situl arheologic de la subsol. Toți se simțeau bine în acel loc, de unde puteau admira marea, pe geamul mare și rotund, ca un hublou, al cofetăriei. Spuneau că este o zonă frumoasă și ne felicitau pentru că locuim într-un oraș curat și modern. Vara, în serile călduroase, puteam bea o bere pe terasa din fața hotelului President, de unde, la fel, se putea admira marea cu pânzele albe ale iahturilor.

La scurt timp de la construcția hotelului President, s-a construit și complexul de clădiri urâte, cenușii, din fața lui, cu aspect de hală industrială, obturând total imaginea mării, atunci când te afli pe Aleea Teilor sau în cofetăria Jolly. N-am mai fost în acea zonă, mai ales de când cofetăria a fost subînchiriată unor oameni care nu prea aveau ce căuta acolo, care au pus afară niște boxe din care se auzea un zgomot puternic, care cu greu s-ar fi putut numi muzică, locul semănând mai degrabă cu o crâșmă oarecare dintr-un cartier prăfuit, total neadecvat locului, un hotel de patru stele.


O clădire urâtă, cu aspect de hală industrială,
care nu are ce căuta în acest peisaj.
Se vede cum maschează imaginea mării.


Aceeași clădire, văzută din ușa cofetăriei Jolly.
În loc ca turiștii să vadă marea, văd o clădire monstruoasă,
cu o arhitectură total inadecvată pentru acest loc.



Asta văd turiștii, când coboară pe lângă această clădire urâtă.
Aceste gunoaie există de ani de zile dar nimeni nu pare deranjat de ele.


Așa arată curtea acestei clădiri, într-o zonă de hotel de 4 stele,
 zonă de maximă circulație a turiștilor. Vă place? Mie, nu!


În continuarea curții de mai sus, aceeași urâțenie cu gri de zonă industrială.
Absolut nepotrivit pentru o zonă de maximă circulație turistică.

Nu știu cine a aprobat construcția acestui complex de clădiri cenușii, cu aspect industrial, dar a făcut un rău imens pentru urbanistica Mangaliei în acea zonă.
Construcția zidului actual pe Aleea Teilor, pe faleză, cum spunem noi, locuitorii Mangaliei, adaugă un element în plus de urâțenie întregii zone de promenadă. Nu știu dacă se mai poate face acum ceva în privința îndepărtării acestor clădiri urâte, a căror arhitectură nu are nimic cu arhitectura specifică Dobrogei, și care obturează imaginea mării, imagine pentru care vin turiștii în oraș, dar, dacă nu este prea târziu, cred că trebuie stopată imediat construcția zidului care se ridică chiar în aceste momente pe faleză. 
Noul zid care se construiește pe faleză. Care este rolul lui practic și estetic?

Așa arăta faleza în anii 70.
Credeți că va fi mai frumoasă cu zidul din imaginile de mai sus și mai jos??
Sursa:mangalia.tv

Noul zid care se construiește pe faleză.
Care este rostul lui practic și care este rolul lui estetic?
Se vede cum obturează imaginea mării.
Protestele de pe internet ale oamenilor cred că sunt un motiv suficient ca să se înțeleagă de către cei ce conduc acum urbea, că acel zid nu este dorit. Să nu urâțim și mai mult acea zonă, care și pentru noi, cei ce locuim în Mangalia, este o zonă de relaxare și de practicat sport.

Înainte de a construi ceva nou, cred că trebuie întreținut ceea ce există deja. Nu știu dacă actualul primar mai are timp să se plimbe pe diguri sau prin zonele de promenadă ale orașului. Dacă nu are timp, fiind ocupat cu alte treburi mult mai importante, îi pun la dispoziție mai jos niște imagini cu locuri care trebuie reparate și întreținute. Aceste imagini le-am făcut azi, duminică, 20 martie 2016, special pentru a arăta că trebuie în primul rând să întreținem ceea ce deja există, abia după aceea  să mai construim altceva și, atunci când construim ceva, să avem grijă ce punem în loc, ca să nu urâțim mai mult orașul.

Digul din fața hotelului Paradiso. Această grămadă de nisip,
luat de vânt, există de ani de zile. Cine este responsabil cu curățarea ei?

Același dig, care se distruge rapid din cauza furtunilor. Cine se ocupă de reparația lui?

Același dig. Aceste gunoaie există tot timpul, fiind luate doar de copii,
când se organizează acțiuni de ecologizare.

Digul ce pleacă de la hotel President. Aceste gropi se tot înmulțesc de vreo doi ani.

Portul turistic, în imediata apropiere a scenei festivalului Callatis.
Aceste gunoaie există și vară, și iarnă.

Gropi pe digul ce merge la far.

Digul ce merge spre farul genovez este total distrus.

Farul genovez, lăsat în paragină de ani de zile. Este un simbol al orașului,
 cu care turiștii vor să facă poze, ca amintire din Mangalia.

Digul ce protejează plaja principală se distruge încet dar sigur.

Gunoaie pe plajă, ceva la ordinea zilei în sezonul rece.

Digul invadat de nisip, după furtuni.

Parcul de minigolf, nici n-a fost terminat bine și a ajuns o
ruină deplorabilă, în plină zonă turistică.

Sistemul de iluminare de pe promenada ce merge către
portul turistic a fost vandalizat în totalitate.
Pentru o nație de vandali, cum suntem, trebuie înlocuit
cu altceva, mult mai înalt, și mult mai solid.

Un alt aspect ce trebuie avut în vedere este curățenia zonei plajelor și a digurilor, atât pe timpul verii cât și pe perioada de extrasezon. Digurile sunt îmbâcsite cu gunoaie de plastic aproape tot timpul, fie vară, fie iarnă, cele câteva acțiuni de curățenie făcute cu elevii, la care am participat și eu cu copiii  mei, de câteva ori, nefiind o rezolvare de durată a problemei. Este o zonă care se pare că nu este cuprinsă în aria de responsabilitate a nimănui, de aceea gunoaiele se adună tot timpul, fără ca acest lucru să deranjeze pe cineva, după cât se pare.
O sugestie ar fi ca aceste zone să fie atribuite pentru curățenie unui grup de oameni care primesc ajutoare sociale. Am văzut astfel de oameni, tineri și bine hrăniți, care, după ce-și fac plinul la cantina socială, vin și sparg semințe și fumează în plin centru al orașului, aruncând chiștoacele și cojile pe jos. N-ar fi mai bine să se acorde aceste ajutoare numai după ce fac curățenie pe aceste zone, care se pare că au rămas ale nimănui?

Farul genovez, punct de atracție pentru turiști,  și loc de făcut poze, poate fi transformat, cel puțin pe timpul verii, într-un loc de informare turistică, unde să se vândă pliante istorice și albume fotografice  cu orașul, vânzătorul respectiv fiind și paznic al farului, pentru a descuraja eventualii „vandali”, care-l distrug tot timpul. Dacă aceste sugestii nu sunt bune, aștept propuneri, n-am pretenția că le știu eu pe toate, sunt un simplu om, ca și dumneavoastră, dar mă simt foarte deranjat de ceea ce se întâmplă în orașul în care locuiesc, altfel nu aș pierde acest timp, pentru a vă arăta aceste lucruri.

În concluzie, vreau de la viitorul primar să țină cont de sugestiile cuprinse în această postare și să cuprindă în responsabilitatea cuiva și zonele de plajă și diguri, pentru a se întreține curățenia, atât pe perioada verii, cât și pe cea a iernii.

Pentru a vizualiza și celelalte articole, în partea dreaptă, sus, aveți Arhiva blog.


11 comentarii:

  1. De acord cu dvs. si mai ales in privinta asistatilor sociali,credeti-ma ca unii chiar vor sa faca ceva .dar nu sunt!ajutati! adica sa li se ceara,sunt oameni cu nevoi speciale.In privinta bunei gospodariri a orasului no comment,vedem singuri ca toti de la primarie poate vin in vacante in oras nu sunt de aici. Concluzia ,ei sunt destepti pt ca ne-au pacalit ,si unii de mai bine de 20 de ani (minca,foleanu ,etc) si noi suntem prostimea.In viata de zi de zi ei ne spun Bai prostule in fata.Ii mai acceptam? EU NU

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, aveți dreptate, dar parțial este și vina noastră pentru că nu reacționăm atunci când vedem ceva în neregulă. La nemți, dacă arunci un chiștoc pe stradă și te vede cineva, te trage de mânecă și-ți atrage atenția să-l ridici de jos și să-l pui la coșul de gunoi. Noi suportăm orice mizerie, fără nici cea mai mică reacție. În concluzie, ne merităm soarta!

      Ștergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  4. Faceți ceva cu zidul de pe Teilor! E ca dintr-un coșmar! Aș vrea să mă trezesc mai repede și să admir din nou, din balconul de la Corsa, Marea noastră cea frumoasă! Până atunci m-am făcut utilă, sper, și am semnat Petiția!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Să sperăm că vor asculta de părerea oamenilor și vor înlătura acel zid monstruos. Faleza a stat zeci de ani, fără ca cineva să fi căzut pe pantă și să se rănească. Eu, cel puțin, nu am auzit așa ceva.

      Ștergere
  5. Faceți ceva cu zidul de pe Teilor! E ca dintr-un coșmar! Aș vrea să mă trezesc mai repede și să admir din nou, din balconul de la Corsa, Marea noastră cea frumoasă! Până atunci m-am făcut utilă, sper, și am semnat Petiția!

    RăspundețiȘtergere
  6. Stiu ca in primarie este si un...arhitect sef ! Ma intreb ce... arhitectureste el de nu se vede nimic din munca lui...si-a dat si el cu parerea la ce se face pe faleza...a verificat macar ce se face si cum se face ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, aveți dreptate, ar fi trebuit să se facă o dezbatere publică, având acum internetul la dispoziție, și să se ceară părerea cetățenilor orașului, mai ales că este o zonă la care este sensibilă toată populația orașului. În Elveția și Islanda, fiind democrație participativă, și nu reprezentativă, ca la noi, se consultă poporul și se votează pe internet. În definitiv, ei, cetățenii, sunt cei ce finanțează proiectul, chiar și din bani europeni, tot banii noștri sunt, pentru că noi cotizăm la Uniunea Europeană, anual, miliarde de euro.

      Ștergere
  7. Fratilor, este orașul vostru! Dacă stați cu limba și cu mana-n cur o să vi-l fure alții! Bateți la usa Primăriei și cereți dare de seama! De când lumea a fost nevoie să se apere proprietatea. În cazul acesta proprietatea publica! Nu fiți comozi! Cereti-vă drepturile! ...altfel pățiți ca și arădenii!!!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aveți dreptate! Ca și arădenii,ca toată țara, de fapt! Ieri am fost pe faleză și erau demontate cofrajele, iar fierul beton de armătură era tăiat cu flexul, cam la 50 cm înălțime. A avut efect campania pe internet, dar oricum, sunt multe alte probleme de rezolvat, în primul rând curățenia, după cum ați văzut! Mulțumesc pentru empatie și îndemn!

      Ștergere